Електронни цигари – какво знаем и какво не знаем за тях

Споделете тази статия с вашите приятели
()
електронни цигари

Измина десетилетие, откакто електронните цигари за първи път станаха популярни в България и по света. Оттогава насам видовете налични устройства и броят на хората, които ги използват, рязко се увеличиха. С нарастването на популярността на електронните цигари нарасна и дебатът около тях.

Новите електронни цигари от vaperoom.eu са начин да се помогне на хората да спрат да пушат и да се намалят вредите от най-големия причинител на рак в света – тютюна. Но това е въпрос на равновесие. Електронните цигари съдържат никотин и затова е важно да се уверим, че хората, които никога не са пушили, особено младите хора, не започват да ги използват.

Въпреки че може да е трудно да си спомним времето преди вейпването, а в голямата схема на изследванията 10 години не са толкова много време. Все още има много неща, които трябва да разберем за тях. Линда Болд, професор по обществено здраве в Единбургския университет и съветник по превенция на рак, казва: „Това все още са сравнително нови продукти. Но е направено огромно количество изследвания. Сега дискусията е много по-сложна, отколкото в първите години.“

Ето кои са големите въпроси около електронните цигари, какво знаем и какво все още трябва да разберем.

Какво представляват електронните цигари/изпарителите?

Електронните цигари (наричани още „vapes“) нагряват течност, така че тя се превръща в пара и хората могат да я вдишват. Обикновено те съдържат никотин, който е химическото вещество, предизвикващо пристрастяване, съдържащо се в цигарите.

Някои проучвания показват вредни ефекти от изпаренията на електронните цигари. Обикновено обаче те са проведени върху животни или клетки в лаборатория, а не върху хора. Освен това използваните концентрации на пари от електронни цигари често са много по-високи от тези, на които хората биха били изложени в реалния живот.

Въпреки че тези проучвания са полезни за изследване на потенциалните ефекти на електронните цигари, те не трябва да се използват за оценка на реалното въздействие върху хората.

Тонът на дебата може да зависи и от това къде живеете. През 2019 г. в САЩ избухна епидемия от няколко хиляди случая на респираторни заболявания и близо 70 смъртни случая, свързани с употребата на продукти за изпаряване. Но отново заглавията могат да бъдат подвеждащи, тъй като тези случаи се дължаха на замърсители в незаконни продукти и не бяха свързани с обикновеното вейпване. В България не е имало подобен епидемичен взрив, а химикалите, които предизвикват безпокойство, са забранени.

Най-добрите налични данни за хора показват, че електронните цигари са много по-малко вредни от тютюнопушенето. Например едно проучване установи значително по-ниски нива на излагане на вредни химикали при хора, които преминават от пушене към вейпване, в сравнение с тези, които продължават да пушат. Тези нива са сходни с тези при хората, използващи никотин-заместителна терапия (NRT). Също така няма сериозни доказателства, че вторичните изпарения от електронни цигари са вредни за околните.

Но електронните цигари са сравнително нов продукт. Поради тази причина няма достатъчно изследвания за дългосрочната им употреба или за въздействието им върху хора, които никога не са пушили.

Помагат ли електронните цигари на хората да спрат да пушат?

Все повече доказателства от цял свят сочат, че електронните цигари могат да помогнат на хората да спрат да пушат. В Англия проучване, което разглежда употребата на електронни цигари и спирането на тютюнопушенето сред населението, изчислява, че през 2015 г. електронните цигари са помогнали на още 18 000 души в Англия да спрат да пушат в дългосрочен план.

Проучванията показват, че най-добрият начин за спиране на тютюнопушенето е чрез услугите за отказване от тютюнопушене, като се използва комбинация от консултации и предписани лекарства. Сега разполагаме с доказателства, че електронните цигари, комбинирани с поведенческа подкрепа от службите за отказване от тютюнопушене, също са ефективни в подпомагането на хората да спрат да пушат.

Намиране на отговори

Като подчертават някои от основните пропуски в настоящите изследвания, експерите казват, че не знаем достатъчно за това как хората използват електронни цигари с течение на времето – включително как се променят моделите на употреба и дали и кога хората спират да ги използват. „Имаме някои проучвания, но те са наистина доста ограничени. Също така не знаем достатъчно за въздействието на дългосрочната употреба на тези устройства върху здравето.“

Четете още: 5-ТЕ НАЙ-ДОБРИ СЪВЕТА ЗА ЗДРАВИ ЗЪБИ И ВЕНЦИ

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели