Кои са най-опасните вируси при котките?

Споделете тази статия с вашите приятели
()
кои-са-най-опасните-вируси-при-котките

Котките са животни – домашни любимци, които боледуват също като човешките същества. В наши дни има информация за множество вируси при котките, които ще разгледаме в статията ни. За нещастие заразени могат да са не само големите котки, но и малките котетата. А сега нека се прехвърлим към съществуващите вирусни инфекции и да обясним какво точно представляват те.

Респираторният вирус „Калицивирус“

Това е вирус, който засяга респираторният тракт на организма на котките. В резултат от вируса се появяват рани по езика, носа и устната лигавица на домашния Ви любимец. Мускулатурата и червата на котката също подлежат на вирусни атаки. Инфекцията се появява най-вече при неваксинирани котки, които се отглеждат в домашни условия или навън. Трудното дишане, кихането, загубата на апетит и течения от носа и очите са признак за наличие на вируса. При наличие на горе споменатите симптоми се преминава към антибиотично лечение.

Котешка чума позната и като панлевкопения

Този вид котешко заболяване може да застраши живота на любимото Ви същество. При този вируса са силно засегнати стомашно-чревния тракт и ставите. Вирусът е опасен и за котки – майки, които очакват бебе. Единственият възможен начин за превенция срещу котешка чума е ваксината, която се извършва от ветеринарен лекар – специалист. Не е случайно, че споменаваме тази болест сред класацията на опасните вируси при котките, тъй като той може да бъде смъртоносен. При лечението на панлевкопения влизат в действие антибиотици, вливане на течности и премахване на дехидратацията. Всички тези процедури се изпълняват от професионален медицински екип.

Левкемия при котките

Котешката левкемия е безпощадна болест, която се състои в свирепи атаки срещу имунната система на четириногите ни приятели. Постепенното отслабване, диарията, инфекции по ушите и кожата, както и треската са симптоми, които трябва да се вземат предвид. Ако котката Ви има такива здравословни проблеми, е нужно незабавно да се отправите към ветеринарен лекар, за да се извърши диагностика, която включва изследване на кръвта и серологичен тест. Лечението е свързано с конкретните симптоми, като се прилагат витамини и имуностимулиращи медикаменти.

Има ли Коронавирус при котките?

Инфекциите от типа Коронавируси съществуват при котките, но не и опасния щам COVID-19, който отне десетки хиляди човешки животи към днешна дата. И, макар че в мрежата се появяват множество спекулации относно съществуването на заболяването и при котки, то нито един експерт не е потвърдил подобно нещо поне на този етап. В повечето случаи специалистите твърдят, че вирусното заболяване не атакува животните и в частност котките, така че не пъдете домашния си любимци, понеже няма риск той да разнесе заразата из дома Ви или навън.

Това беше нашият кратък списък с опасни вируси при котките. Имайте предвид, че това не са единствените заболявания, тъй като към тях могат да се прибавят по-редките случаи на котешки спин, имунодефицитни вируси и прочие проблеми. Това, което се изисква от Вас е да полагате такива грижи за котката / котаракът, които бихте положили и за ваш близък и роднина. При наличие на някакъв здравословен проблем, не се бавете, а моментално отидете при специалист, който ще извърши съответните изследвания и ще предприеме мерки за лечение на животното.

20 ИНТЕРЕСНИ ФАКТА ЗА КОТКИТЕ, КОИТО НЕ ЗНАЕТЕ

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели