Какви видове хидроизолация има и за какво са подходящи те?

Споделете тази статия с вашите приятели
()
хидроизолация

Хидроизолацията е вид строителен материал, който осигурява защита срещу вода, влага, респективно и срещу нанесените от тях в последствие вреди като унищожаване на елементи от интериора, образуване на мухъл и плесен, здравословни проблеми като алергични реакции и респираторни симптоми.

В допълнение, хидроизолационните системи увеличават степента на устойчивост на повърхността, върху която се полагат – както срещу механични въздействия и износване във времето, така и срещу други атмосферни влияния като UV лъчи, но и триене, натиск и др.

Различните видове хидроизолация разполагат с индивидуален набор от предимства, влизат в определена ценова категория, но и се използват с дадена цел. Разграничаването им ще ви даде по-ясна представа от какво точно имате нужда. Вижте най-популярните и предпочитаните видове днес.

Видове хидроизолация според начина на полагане

Това е най-често срещаната класификация на отделните видове хидроизолационни системи. В практиката ги делим на следните две групи:

  • Руло. Този вид хидроизолация е по-трудоемък за полагане. Изисква използването на професионална помощ. Причината е, че материалът предварително и прецизно трябва да бъде отрязан от готовото парче руло, а след това чрез горене да се закрепи за избраната от вас повърхност.
  • Течна хидроизолация. В строителните магазини можете да я откриете в готов вариант и дори да я положите сами. Ако търсите качествена течна хидроизолация – izobul.com, е надежден доставчик на различни варианти според вашия бюджет и нужди. Самото полагане, между другото, става на принципа на боядисване. Ето защо в повечето случаи потребителите се справят сами със задачата, а самата хидроизолация се среща и под името мазана хидроизолация (от мазане).

Видове хидроизолация според своя състав

Хидроизолационните системи разполагат със специфичен състав. В него задължително трябва да присъстват такива компоненти, които да отблъскват влагата, но и да създадат очакваната степен на устойчивост, както и адхезия към различни видове повърхности (бетон, дърво, камък, стъкло и така нататък). В практиката най-често срещаните  видове хидроизолация според своя състав са следните:

  • Битумни. Считат се за едни от най-качествените. Подходящи се за всякакви помещения и цели. Този вид хидроизолация се дели на няколко подкатегории според типа битум, а именно окислен битум и битум модифициран с полимери.
  • На циментова основа. Най-често се използва за мокри помещения като бани, басейни и плувни комплекси, както и за тераси и балкони.
  • Полимерни. В повечето случаи този вид хидроизолация е произведена на акрилна база. Тя е изключително популярен избор за екстериора и всякакъв тип външни пространства. Нерядко се избира и за фабрики, производствени сектори, както и за асфалтови повърхности, метални покриви и други.

Видове хидроизолация според местоположението

Както вече стана ясно, често хидроизолацията се избира конкретно по местонахождението на повърхността, върху която ще се полага. Тази класификация на видове значително улеснява селекцията на потребителя без опит. Ето какво обикновено ще му предложат в магазина според типа местоположение на хидроизолацията:

  • Покривни, тоест за всякакъв тип покриви и покривни системи.
  • Подземни срещу подпочвени води и течове.
  • За мокри помещения като бани, плувни комплекси, басейни и други.
  • За специфични съоръжения, мостове и други.
  • За интериора както в дома, така и в индустриалния сектор.

Съществуват и други видове деления на типове хидроизолация, включително по ценова категория, производител и марка. За да подберете най-правилната за вашите нужди, ви съветваме предварително да се консултирате със специалисти или на място в магазина да получите съдействие то служител в конкретния сектор.

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели