Топ 5 на най-опасните природни явления

Споделете тази статия с вашите приятели
()
топ-5-на-най-опасните-приподни-явления

Природата е майка и мащеха. Тя не може да бъде контролирана. Често ни носи наслада и ни дава живот, но съществуват и опасни природни явления, които водят до смърт. Именно за най-опасните природни явления ще стане дума в тази статия, която има за цел да Ви информира как природата може да действа опустошително върху хората и да затрие милиони индивиди.

1. Тропични циклони с разрушително действие

Няма значение, дали се казват урагани, тайфуни или циклони, те са сред най-страшните и опасни природни явления, които познаваме. Тропичните циклони продължават с дни и обхващат огромни площи. Пораженията върху инфраструктурата на отделните райони, огромните щети, прекъсването на електроенергията и жертвите са факт, който не може да се отрече. Начин за противодействие на практика липсва и всичко е решение на природата.

2. Цунами и наводнения застрашават света

Статистиката сочи, че цунамито е много опасно природно бедствие, което взима животи и блокира икономиката на държавите. Цунамитата стигат до десетки метри височина и изминават стотици мили в час. Причини за появата на цунами, могат да бъдат земетресенията, вулканичните изригвания, подземните и подводни свлачища и много други. Цунами в индийския океан през 2004 година стана причината за над 283 000 смъртни случая.

3. Земетресения с много жертви и разрушения

Земетресенията са най-непредвидимите бедствия, на които не може да се даде отпор по никакъв начин. Едно от най-големите и смъртоносни земетресения се случва през далечната 1556 година в Китай, като смъртните случаи по онова време са били над 830 000 души. Тази огромна бройка на загинали се дължи най-вече на факта, че много хора са живели по пещери. В наши дни земята продължава да се тресе, но съвременното строителство предвижда възможности за издръжливост на силни трусове. Този факт обаче не може да успокои хората.

4. Вулканичните изригвания и последиците от тях

Пишейки за опасни природни явления, няма как да пропуснем вулканичните изригвания. При този вид естествена опасност, няма никакъв шанс за оцеляване. Най-смъртоносното изригване в историята до този момент, се случва през 1815 година в планината Тамбора намираща се в Индонезия. Официалната информация е, че това вулканично изригване взима 10 000 жертви, но вторичните последици като болести, глад и климатични условия убиват над 100 000 човека. Хората, които живеят в близост до вулкани се намират в страните: Япония, Филипини, Индонезия, Мексико, Италия, Еквадор, Гватемала, Салвадор, Кения и Етиопия.

5. Свлачищата с високо ниво на опасност

Ставайки дума за природния феномен – свлачища, не можем да кажем, че те са по-малко опасни от всички останали опасности, които крие природата. Противно на всеобщото мнение, свлачищата могат да бъдат три пъти по опасни от торнадо, пожар или ураган. Силните снеговалежи, водната и вятърна ерозия, колебанията в подземните води и обезлесяването са причините водещи до това опасно бедствие. Най-голямото свлачище, за което споменават историческите извори е станало факт през 1920 година, когато земетресение с магнитуд 7.8 образува стотици свлачища, а те взимат близо 100 00 живота.

Какво можем да направим срещу опасните природни явления?

Природните явления не могат да се контролират. Добре е всички да полагаме грижи за околната среда, за да сведем бедствията до минимум. В някои случаи разчитаме на модерно строителство, прегради, научни изследвания и други, но никой нищо не може да гарантира. Ако сте прочели тази статия за опасни природни явления, не се паникьосвайте. Всички ние сме подчинени на природата и трябва да бъдем любезни с нея, за да съхраним животите си.

ТОП 10 ЛЕТНИ ДЕСТИНАЦИИ В ЕВРОПА

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели