Къде по света има най-много българи?

Споделете тази статия с вашите приятели
()
къде-по-света-има-най-много-българи

По всяка вероятност много от нас си задават въпроса – къде по света има най-много българи? Ние ще дадем информацията, която успяхме да съберем за Вас, за да научите къде живеят нашите сънародници и как се справят с живота в чужбина. Разбира се, трябва да имате предвид, че изнесените в статията статистически данни търпят промени с годините, тъй като съществуват фактори като смъртност, преместване от държави, връщане в родината и други подобни.

Българите в Германия са най-голям брой

И ето, че идва точния отговор къде в чужбина има най-много българи. Става въпрос за българи живеещи и работещи в България. По последна информация от 2019 година, в Германия живеят над 416 хил. българи. Успокояващата вест е, че 64 процента от тях имат работа, която им носи постоянни доходи. Не може да се скрие фактът, че немалко от нашите братя, сестри, майки и бащи нямат необходимата квалификация и образование, както и не познават немския език. Това обаче не им пречи да правят всичко възможност, за да се пласират на трудовия пазар в Германия.

На второ място са българите пребиваващи в Турция

От статистическите анализи, които МВНР изнасят публично, стигаме до извода, че миналата година са отчетени 350 хил. българи, които пребивават на територията на Турция. По-голямата част от тях се занимават с трудова дейност, която не изисква специално образование. Други пък правят бизнес, а трети са трайно установени в съседната ни държава. Това е и втората позиция в класацията за най-много българи по света. Тези цифри обаче винаги могат да се променят.

300 хиляди българи живеят в САЩ

Поглеждайки последните справки от 2019 г. установяваме, че 300 хиляди българи живеят в САЩ. Всички те са пръснати из различни точки на страната, като най-много са в Калифорния, Илинойс, Ню Йорк, Флорида, Охайо, Мичиган, Вашингтон и други. Няма спор, че почти всеки човек знае за многобройните българи в САЩ и техните съдби. Много от сънародниците ни работят и приемат стандарта на живот, други развиват бизнес, а има и такива, които тепърва търсят работни места.

Още българи в чужбина

Освен топ 3 на държавите с най-много българи, можем да включим и Гърция с близо 300 хил. души, Испания с 250 хил. души, Великобритания с близо двеста хиляди души и Италия с 120 хил. души. Десетки хиляди българи живеят и в държавите: Канада, Австрия, Кипър, Молдова, Швейцария, Норвегия, Чехия, Южна Африка, Обединените Арабски Емирства и други. С настъпването на 2020 година и обявената световна пандемия от Коронавируса (COVID-19) много българи живеещи извън територията на родината се завърнаха тук при семействата си.

В обобщение

Почти няма точка на Европа и света, в която да не присъства българска кръв. В публикацията ни се постарахме да отговорим на питането къде по света има най-много българи. Посочихме къде и как се развиват нашите близки и роднини. Информацията е събрана от официалните статистики на Министерството на Външните работи в България, както и от независими източници. Тук е много важно да пожелаем на всичките ни сънародници успех и ние ще им стискаме палци да го постигнат. Естествено, при нови данни, ще намерите справки тук в нашия уебсайт.

НАЙ-ВПЕЧАТЛЯВАЩИТЕ ФЕСТИВАЛИ В СВЕТА

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели