Най-впечатляващите фестивали в света

Споделете тази статия с вашите приятели
()
най-впечатляващите-фестивали-в-света
Думата „фестивал“ произлиза от латински и буквално означава празник. Идеята е да се отбележат постиженията в дадено изкуство – кино, музика, художествени произведения или да се честват определени традиции.

Всеки фестивал се отличава с различна украса и програма, свързана с неговата тематика.

Кои са най-атрактивните фестивали в света, които си струва да посетите:

Бърнинг Мен, САЩ

„Горящия човек“ е карнавал, който се провежда всяка година, в края на лятото, в Съединените щати. Наричан е празник на Свободния дух, тъй като показва иновативни арт инсталации, нестандартни изкуства и електронна музика. Следвайки символиката на фестивала, част от показаните произведения се изгарят, а други отиват за дарения.

burning-man

Карнавалът в Рио де Жанейро, Бразилия

Най-известния карнавал в света, несъмнено е този в Рио. Самият град се отличава с великолепни плажове, съчетание между море и планина и интересни културни традиции. Карнавалът е уникална комбинация от страстна самба, пищни цветове, атрактивни паради и красиви тела.

rio-festival

Венецианския карнавал, Италия

Карнавалът във Венеция се провежда ежегодно като символиката му е посрещане на пролетта. В карнавалните шествия участва целия район Венето. Фестивалът има древна история като се смята, че за първи път е бил проведен още през 1094 година. Със своите безкрайни тържества, шествия и улични спектакли, траели със седмици, Венеция се превърнала в град на изкушенията и забавлението. Фестивалът се провежда преди началото на великите пости.

venice-italy

Танабата, Япония

Наричат го още „звездния фестивал“. Свързан е с древна легенда, според която двама влюбени, символизиращи звезди, биват разделени от линията на Млечния път и се събират само веднъж в годината, на 7 юли. В първия ден на фестивала хората пишат едно свое желание на цветна лента, окачена на бамбук и я оставят пред къщата. След време бамбуковите клонки се пускат да плават по реката и се изгарят в края на карнавала.

tokyo-japan

Фестивалът Холи, Индия

Известен още като „фестивалът на цветовете“, Холи е индийски празник с многогодишна история. Празнува се рано на пролет, посреща се новия сезон с молитва за обилна реколта. Организират се шестия със слонове и камили, а хората се целят с цветни бои на прах под звуците на барабани.

holi-india

Фестивал на фенерите, Тайван

Фестивалът се провежда ежегодно по случай отбелязването на китайската Нова година. Небето се осветява от хиляди фенери, с които хората изпращат молитвите си към Бога. Летящите фенери са важен символ в азиатската култура. По време на празника семействата се събират, вечерят и се наслаждават на осветеното небе.

jiu-fen
5 ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ КНИГИ, КОИТО ТРЯБВА ДА ПРОЧЕТЕМ

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели