Зимни гуми през лятото – за и против

Споделете тази статия с вашите приятели
()
зимни-гуми-през-лятото
Много шофьори не сменят зимните гуми през пролетта и лятото, а предпочитат да ги „доизносят“ вместо да купуват летни. Макар, че старите гуми може да изглеждат много запазени и сигурни, експертите напомнят, че летните и зимните гуми са създадени да работят в различни условия – определен температурен диапазон, който значително се различава през отделните сезони.

Те трябва да осигуряват качествено сцепление на пътя, като за целта при двата типа гуми се използват различни материали и технологии.

Каква е разликата между летните и зимни гуми?

При летните гуми има ясно изразени, дълбоки, водоотвеждащи канали на протектора, чиято функция е да осигуряват качествено отичане на водата и гарантират добро сцепление на пътя. Това е изключително важно за сигурността на автомобила и го предпазва от опасното явление аквапланинг, което може да доведе до тежко произшествие.

Летните гуми се правят от по-твърди каучукови съединения, които издържат на високи температури.

Зимните гуми се характеризират с по-дълбок грайфер и по-големи канали както и с по-мек каучук. Високата температура на асфалта през летния сезон може да повреди гумата и да я направи по-неустойчива при спиране и при завиване, особено при шофиране с висока скорост.

Опасно ли е карането със зимни гуми през лятото и защо?

Ефективната работа на зимните гуми е при температура до 8-10 градуса. Когато температурите започнат да се покачват и асфалта е сух, гумата става твърде мека, прегрява и може да доведе не само до дискомфорт при управление на автомобила, но и до влошаване на спирачния път, с което излагате на опасност както себе си така и всички останали на пътя.

Направен експеримент с един и същи автомобил, при 15 градуса температура през пролетта, показва, че при шофиране със скорост 100 км/час и рязко натискане на спирачките, когато колата е с летни гуми, за окончателното спиране на автомобила са необходими 38.4 метра.

След това автомобилът е тестван със зимни гуми, при същите условия и резултатът е спирачен път от 53.5 метра т.е. 15 метра по-дълъг.

А външна температура от 15 градуса е в ниския диапазон за летния сезон. Експертите предупреждават, че колкото по-високи са градусите навън, толкова по-дълъг е спирачния път на колата със зимни гуми.

Важно е да се отбележите, че зимните гуми много бързо се износват при горещо време, омекват и скоро стават негодни за употреба.

ДО КОЛКО Е ИЗГОДНО ЗАКУПУВАНЕТО НА АВТОМОБИЛ ЛИЗИНГОВО?

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели