Грешки при смяната на гуми

Споделете тази статия с вашите приятели
()
гуми

Температурите навън спадат, а есента е в разгара си. С нея неизменно вече е настъпило времето за смяна на летните със зимни гуми и не бива да отлагате много, защото ще влошите качествата на вашите гуми и ще компрометирате поведението на колата на пътя.

Някои хора решават да посетят специализирани работилници, където всяка година се доверят на специалисти в областта. Други решават да сменят гумите си сами. По този начин спестяват много разходи и време, но пък ако не знаят как да го направят правилно, то има много голяма вероятност да подложат колата на риск и всички участници в движението. И при двата варианта е възможно да се случат някакви грешки, а те от своя страна да причинят сериозни вреди както на самите гуми и джанти, така и на автомобила и хората в него. Научете кои са най-сериозните грешки при смяна на гумите и какво да избягвате.

Поставяне на износени или дефектни гуми

Зимните гуми по начало се съхраняват в някакво помещение месеци наред. Ето защо е хубаво преди да ги сложете внимателно да ги разгледате и почистите. Ако джантите не са сваляни от гумите бихте могли да проверите с помощта на манометър какво е налягането и да го сравните с това на всички останали гуми. Също така трябва да проверите дали няма дефекти при демонтирането, както и дали е равномерно износването на всички гуми.

Не забравяйте да проверите и дали вашите джанти не са изкривени или повредени спри смяната на гумите. Ако износването е на страничните зони най-вероятно става въпрос за ненапомпана добре гума, а на централната част – за пренапомпена гума. Необходимо е и да проверите каква е  дълбочината на протектора на гумите. По правило тя трябва да бъде минимум 4 мм и ако е по-малко незабавно трябва да я смените.

Проверка за ръжда и увреждане на джантите

Необходимо е преди да смените гумите внимателно да направите проверка на състоянието на всички джанти. Ако поставите здрава гума върху повредена джанта, то със сигурност ще предизвикате нейното спадане, а това от своя страна ще доведе до ежедневното й напомпване. Съветваме ви да посетите сервиз, където ще могат внимателно да ремонтират и почистят вашите джанти.

Монтиране на гумите

За монтирането на гумите се изисква специално оборудване и ви съветваме да го направи специалист, защото той най-добре знае как да се направи, така че изправността на гумите и джантите да е гарантирана.

За поставянето на гумите върху джантите се използва специална паста, която спомага  накрайника на гумата да се приплъзне по джантата. За да не разядете гумите, никога не поставяйте моторно масло или някаква смазка като литол например, има си пасти именно за тези цели. Сапунения разтвор може да се използва в краен случай, но не е препоръчително.

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели