Рози – кои са най-често срещаните болести ?

Споделете тази статия с вашите приятели
()
какви-са-най-често-срещаните-болести-по-розите

Ако искате да отглеждате рози във вашата градина, то със сигурност ще трябва да си отделите доста време, за да се грижите за тези красиви цветя и да ги предпазите от различните видове болести, за които ще стане дума в тази статия. Ако се питате кои най-често срещнати болести и врагове на розите, прочетете тази публикация внимателно и вземете предвид съветите в нея.

Черните листни петънца

Тази болест заразява розите, които се отглеждат на открито. Симптомите на болестта са забележими и представляват черни петънца с кръгла или нестандартна форма. Последствията за розите са сериозни, тъй като листата им окапват много бързо. Розите спират растежа си, не цъфтят и се чувстват дискомфортно. За да се предпазят розите от черните листни петънца трябва да се третират със специални препарати, от сорта на Фоликур, Импакт и други подобни. Препоръчително е да са допитате до специалист, преди да започнете пръскането и използването на фунгициди.

Болестта „Брашнеста мана“

Болестта „Брашнеста мана“ атакува цветните пъпки, клонките, листата и въобще младите части на растението. По тях се появяват брашнести налепи, които могат да се забележат с невъоръжено око. Обектите на атаката спират развитието си и по този начин розите увяхват и не продължават жизнения си живот. В случай, че тази болест се появи, трябва да се действа спешно, и да се вземат крути мерки. Консултацията със специалист е неизбежна, защото той ще ви посъветва какви видове фунгициди да използвате. Обикновено това са: Топаз, Импакт, Шавит, Топсин и други.

Болестта „Ръжда“

Това е поредната опасна болест за розите във вашата градина. Тя представлява гъба, която атакува частите на растението, които се намират над земята. Нападенията влияят отрицателно на листата, които обикновено прегарят. При положение, че по цветята се образуват светлооранжеви или светложълти петна, то това е достатъчен симптом за наличието на болестта. И тука както при останалите две болести, за които ви информирахме по-горе, спасението се намира в избора на правилните разтвори. За целта се консултирайте с агроном, който ще ви даде точните напътствия.

Кои са основните врагове на розите?

Най-големите неприятели на красивите цветя са акарите. Те нападат долната част на листата на розите, техните цветове и пъпки. Тук пръскането с подходящ препарат срещу акари е задължително. До този момент е известно, че едни от най-добрите акарициди са: Пираника, Нимазал, Талстар и Лиросект. Разбира се, могат да се открият и десетки други препарати.

Зелената листна въшка също е враг на розите в градината ви. Тя представлява дребен зелен инсектицид, който смуча сок цветните пъпки и малките листа на растението. В резултат на атаките от зелени листни въшки, растенията губят своята жизненост, деформират се и пожълтяват. Обикновено се препоръчва употребата на препарати, от сорта на Лантан и Лиросект, но е най-добре да чуете експертно мнение, за да се определи точната доза и начина на приложение.

Това беше нашата статия посветена на болестите по розите и техните врагове. Съветът ни към читателите е да реагират при появата на първите симптоми, тъй като ситуацията може да стане необратима. Въпреки всичко при провеждане на консултация с агроном и правилно взети мерки, процесът по развитие на болестта и атаките на насекомите, може да бъде прекъснат навреме.

ПЕТ ПОЛЕЗНИ СЪВЕТА ЗА ДЕКОРИРАНЕ НА ГРАДИНАТА

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели