10 чудеса, сътворени от природата

Споделете тази статия с вашите приятели
()
10-чудеса-сътворени-от-природата
Природата несъмнено е най-добрия дизайнер, който може да съществува. Тя е способна да създаде истински шедьоври, каквито човек не би могъл.

10 от най-забележителните чудеса на природата:

  1. Ледените пещери Менденхол, Аляска

Ледникът, дълъг близо 19 километра, се намира близо до центъра на град Джуно, а вътре в него са разположени удивителните ледени пещери. В тях водата тече по скалите под сините тавани, които отразяват слънчевата светлина. В последните години ледения масив бавно намалява заради глобалното затопляне.

Ледените пещери Менденхол, Аляска

2. Течението Салстраумен, Норвегия

Едно от най-мощните приливни течения в света се намира близо до град Боде в Норвегия. 400 милиона кубически метра вода се носят с бърза скорост от 37 км./час и създават големи водовъртежи с диаметър над 10 метра.

Течението Салстраумен, Норвегия

3. Плитвичките езера, Хърватия

Намират се в национален парк, изпълнен със зелени гори и удивителни водопади. Езерата са с кристално чисти води, заобиколени от величествени дървета и водопади, чиито води са отлагали варовик в продължение на дълги години и са се образували естествени прегради.

Плитвичките езера, Хърватия

4. Водопадът Хелмкен, Канада

Четвъртия по височина в Канада, водопадът Хелмкен е с дължина 141 метра. Пада от края на скалата в широка чаша, заобиколена от вековни борове. През зимата се образува леден конус, който може да достигне до 50 метра височина.

Водопадът Хелмкен, Канада

5. Националния парк Игуасу, Аржентина

В центъра на резервата се намира величествен полукръгъл водопад с височина 80 м. и диаметър – 2700 м. Той е разположен на отсечка, която се намира на границата между Аржентина и Бразилия. В парка има забележителни гори, които са дом на много редки растителни и животински видове.

Националния парк Игуасу, Аржентина

6. Каньонът на река Тара, Черна гора

Най-дълбокия речен каньон в Европа с максимална дълбочина 1300 м. и дължина 82 км. Над реката се издига и забележителен мост, който разкрива уникална гледка към природния феномен.

Каньонът на река Тара, Черна гора

7. Реката Каньо Кристалес, Колумбия

Една от най-красивите реки в света се намира в северната част на Колумбия в Национален парк Серания де ла Макарена. Наричат я „реката с петте цвята“. Няколко седмици в годината, през есента, водите на реката се оцветяват в многобройни цветове. Причината за това са разноцветните мъхове и водорасли, обитаващи речното дъно.

Реката Каньо Кристалес, Колумбия

8. Пещерата Бенагил, Португалия

Намира се в градчето Бенагил, на брега на Атлантическия океан. До нея може да се стигне само по вода. Пещерата е разположена на около 300 метра от плажа и е невероятно красива и завладяваща.

Пещерата Бенагил, Португалия

9. Сенотето Ик Кил, Мексико

Сеноте Ик Кил представлява естествена, каменна вдлъбнатина в земята, дълбока 26 метра и пълна с вода. Покрита е с растителност, а водите ѝ са невероятно чисти и с прекрасен син цвят.

Сенотето Ик Кил, Мексико

10. Пещерите Уайтомо, Нова Зеландия

Варовикова пещера, приличаща на същинския подземен небосвод. В нея живеят микроорганизми, наречени „светещи червеи“, излъчващи фосфоресциращ блясък. Те правят гледката уникална и сюреалистична.

Пещерите Уайтомо, Нова Зеландия
ТОП 5 НА НАЙ-ОПАСНИТЕ ПРИРОДНИ ЯВЛЕНИЯ

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели