Как да говорим с децата за развода

Споделете тази статия с вашите приятели
()
децата
Раздялата е труден период както за родителите така и за децата. Емоционалната реакция на детето зависи от възрастта му, темперамента и характера му, семейната среда и начина, по който го подготвим за случващото се.

Някои деца изпитват чувство на гняв, тревога и дори вина, докато други може да чувства дори облекчение, ако в продължение на дълго време са виждали родителите си нещастни.
Как да помогнем на детето да премине през трудния етап?

Кажете на детето за развода веднага
Не отлагайте разговора с детето и не крийте от него плановете си. Веднага щом изясните намеренията си, споделете с него какво предстои. Най-добре е разговора да се проведе в присъствието на двамата родители. Дайте обяснение, подходящо за възрастта на детето и го уверете, че въпреки че няма да живеете заедно, вие не спирате да го обичате и подкрепяте.

Не се упреквайте пред детето
Дори и да сте ядосани на половинката си, не показвайте гняв и раздразнение пред детето и не говорете лошо за другия му родител. Не забравяйте, че въпреки вашите различия, и двамата сте родители и за детето е важно да чувства сигурност и подкрепа и от двете страни.

Помогнете на детето да преодолее стреса
Раздялата е травма за децата и много от тях изживяват силен стрес и чувство за загуба. За да помогнете на детето да премине по-лесно през този период, говорете с него, изслушвайте го, бъдете търпеливи.
• Подканете детето да говори – покажете му, че неговите чувства са важни, то е част от семейството и няма как да бъде настрана от случващото се. Изслушвайте винаги когато има нужда да сподели емоциите си;
• Уважавайте чувствата му – детето има право да бъде огорчено, ядосано, тъжно. Досега е чувствало сигурност и безопасност, а сега бъдещето му се струва неясно. Окуражавайте го да показва чувствата си по здравословен начин и му покажете, че те са абсолютно нормални;
• Не позволявайте детето да изпита вина – обяснете му ясно още в началото, че то с нищо не е допринесло за случващото се;

Насърчавайте връзката с другия родител
Всеки има трески за дялане, но не бива да забравяме, че детето има нужда и от двамата си родители. Не прекъсвайте връзката с другия родител, оставете го да се включва в обслужването и възпитанието на детето и да прекарва свободно време с него.

Запазете ежедневния ритъм доколкото е възможно
След развода в живота ви е настъпила огромна промяна и няма смисъл да се правите, че тя не съществува, но рутината трябва да се запази максимално, особено ако детето е малко. Правилата за ядене, лягане, ежедневните дейности, дисциплината трябва да останат същите. Рутината дава сигурност на децата и ги кара да се чувстват спокойни и защитени.
Потърсете помощ ако не се справяте със ситуацията, бъдете търпеливи към детето и себе си, дайте си време за приспособяване и не забравяйте, че децата са изключително адаптивни.

ПРИЧИНИ ЗА СТРАННОТО ДЪРЖАНИЕ НА ТИЙНЕЙДЖЪРИТЕ

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели