Тийн: Причини за странното държание на тийнейджърите

Споделете тази статия с вашите приятели
()
причини-за-странното-държание-на-тийн
Причините, поради които тийн момчетата се държат странно по определен начин, са много като основната е, че те растат и искат да се покажат независими и да подражават на възрастните.

Счита се, че основната причина е в това, че те се опитват да постигнат независимост или да създадат своя собствена идентичност. Благодарение на това, в повечето случаи те се бунтуват или действат независимо, понякога против волята на своите родители, на които дължат всичко постигнато до момента и би трябвало да изразяват своето уважение към тях.

Друг важен фактор е, че младите хора изпитват драстични промени в себе си, тъй като за това играе важна и съществена роля пубертета, през който телата на тийнейджърите узряват. Естествено, те са склонни да се чувстват неудобно или претоварени, като на преден план изпъкват сексуалните чувства и изпитват трудност да обсъждат това със своите родители и с други членове на семейството.

Третата вероятна причина за промяната в характера им е чувството, което се поражда у тях, че биват криворазбрани от своите родители. За този негативен отзвук играят основна роля приятелите и заобикалящата ги действителност на улицата. Това е така, защото те искат да открият своя голям свят, а също и защото приятелите са склонни да станат по-голяма подкрепа в живота им, отколкото родителите, тъй като именно приятелите са хората, с които те споделят своите най-съкровени мечти и тайни.

Много от момчетата живеят зад маска на мъжкото перчене, те изпитват чувство, че трябва да се докажат на всяка цена и обществото да научи, че те не са вече малки момченца и вече мъже. Въпреки, че все още изпитват страх, несигурност, усещане за самота, те много често в това свое желание за доказване на своята мъжественост допускат грешки, за които впоследствие съжаляват.

Проблемът много често е, че родителите, погълнати от ежедневните си задължения, не усещат какво става в главата на децата им, например, че тийнейджърите може да имат свои собствени проблеми и външно могат да изглеждат весели и устойчиви, но дълбоко в сърцето си да потискат своите вътрешни чувства на смут, самота, страх, отчаяност и много други. Всичко това става очевидно понякога доста късно и те вече са извършили някоя необмислена постъпка, като наред с тях страдат и родителите. Други, които започват борба с приятели с цел надмощие и лидерска позиция сред тях, да вземат забранени вещества , като започват с употребата на алкохол и цигари, са диагностицирани с клинична депресия, която може да изригне във физическо насилие.

Затова родителите, наред със служебните и лични ангажименти не трябва да оставят своите израстващи деца на самотек, а постоянно да се взират в пространството на израстващите тийнейджъри, тъй като те много често се чувстват неразбрани и объркани и имат нужда да споделят с някой за своите мечти и проблеми, а това сте вие – родители. Единствено родителите са в състояние да дадат най-ценния съвет на своето дете и никой друг. Не ги отблъсквайте под претекст, че имате работа или други задължения, а просто седнете и изслушайте спокойно вашето дете и се опитайте заедно да разрешите възникналия казус. Бъдете първо родители и след това приятели на своите деца. Всеки от нас е преминал през този труден период, а именно тийнейджърските години.

КАК ДА НАУЧИМ ДЕТЕТО ДА ПОМАГА В ДОМАКИНСТВОТО

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели