Как да научим детето да помага в домакинството

Споделете тази статия с вашите приятели
()
как-да-научим-детето
Домакинската работа несъмнено е досадна и не е чудно, че повечето деца (детето) всячески се опитват да я избегнат.

Ако искате да научите детето да се включва в домакинството и да изградите у него полезни навици от най-ранна възраст, правете го умерено, търпеливо и под формата на игра.

Започнете навреме

Малките деца много се радват на всяко ново умение, което придобият. Те обичат да се чувстват значими и затова с охота ще ви помогнат да приберете прането или да подредите играчките. Ако не ги включвате в домакинските задължения още от самото начало, след това може да срещнете отпор. Покажете на децата чрез личен пример, че всеки член на семейството има задължения у дома като ги насърчавате да си прибират играчките. Отначало им помагайте, след това оставете подреждането на детската стая само на тях.

Давайте конкретни указания

Ако кажете „къщата е много мръсна и разхвърляна“ и очаквате всички да се втурнат да чистят и подреждат, вероятно няма да постигнете желания резултат. Затова давайте ясни и прости задачи, например: „Прибери блузата в шкафа“, „събери разпилените играчки от земята“ и т.н.

Задайте срок

Ако кажете на детето просто „почисти си стаята“, това може да означава да го направи след часове или дори утре. От друга страна, понякога колкото и да ви се иска нещо да бъде свършено на секундата, това не винаги е възможно, затова не изпадайте в крайности и дайте на детето разумна времева рамка, в която да свърши задачата. Например „преди вечеря“, „през уикенда“, „след като приключи детското филмче“ и т.н.

Не почиствайте повторно след детето

Това показва на детето ви, че работата му не е достатъчно качествена и му създава чувство за малоценност. Логично, подобни действия го демотивират и може да го откажат да участва в домакинската работа занапред. Също така детето ще свикне да си върши задълженията колкото да отбие номера, очаквайки, че после вие ще оправите след него. Не показвайте, че се дразните, че завивката на леглото не е изпъната идеално или че блузата не е сгъната точно както ви се иска. Оценете старанието на детето и запомнете, че с времето то ще придобие опит и сръчност и ще започне да прави нещата по-умело.

Важно е да имате реалистични очаквания, съобразени с възрастта му, все пак и да задавате задачите според уменията му.

Благодарете

Подкрепяйте и насърчавайте детето винаги когато се включи в домакинската работа, благодарете му за усилията. Всеки би бил по-мотивиран да свърши дадена задача когато получава подкрепа и стимул, отколкото под натиск. Показвайте му грешките деликатно и без мъмрене, а под формата на полезни съвети, които биха улеснили следващото почистване.

ДЕТСКИ ТРОТИНЕТКИ: КАКВИ СА ТЪНКОСТИТЕ ПРИ ПЪРВИТЕ УРОЦИ

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели