Съвети при боядисване с блажна боя

Споделете тази статия с вашите приятели
()
съвети-при-боядисване
Задължително сте се сблъсквали с някои трудности при боядисването с блажна боя. За да избегнете някои дефекти, би трябвало да сте запознати с някои важни съвети.

Тъмни ръждиви петна. Те се появяват, когато не особено старателно сме премахнали петната от смола и мазнина от боядисаната повърхност. Сега трябва внимателно да подсушим повърхността, а след това да я обработим с 5-процентна солна киселина. След това покриваме с 2-3 слоя лак и разтъркваме. Петната от смола или мазнина можем да премахнем, като ги изчегъртаме или промием повърхността с алкална вода.

Надигане на мехури. Причината се крие в това, че сме боядисвали не добре подсушена повърхност. Ще трябва да свалим надигналата се боя, да изсушим повърхността, да я подготвим и да боядисаме наново.

Разноцветни неизсъхващи петна. Може би сме боядисали стена, преди това боядисвана с постна боя, без да я почистим. Трябва да махнем боята, да измием добре повърхността, да подсушим и тогава да започнем боядисването.

Дребна мрежа от пукнатини. Това е признак, че грунда под боята не е достатъчно сух. Трябва да почистим повърхността с шкурка, да шпакловаме и тогава да боядисваме смело.

Отлепване на горния слой. Този дефект е сигнал, че боята е нанесена върху замърсена повърхност. Трябва старателно да почистим, да измием със сапунена вода, после с чиста, да подсушим добре и отново да боядисаме.

Новата боя е като замърсена. Най-вероятно сме използвали недоброкачествен безир. Измиваме повърхността със студена, леко подкиселена вода. Най. добре е да извършим това с гъба или чиста четка. Ако това не помага, ще се наложи да боядисваме наново, след като си купим качествен безир.

Виждат се следи от четка. Верен признак, че боята е прекалено гъста. Почистваме повърхността с дребна шкурка и отново хващаме четката.

Боята се стича. Има няколко причини. Първата, използвали сме прекалено рядка боя, втората – повърхността е била лошо шлайфана, третата, нанасяли сме боята с четка, която лошо боядисва не особено равната повърхност. Лекарството е едно – да почистим дефектните участъци с шкурка, да минем един път с безир и отново да боядисаме.

Бояджийски капки. Никак не е приятно да се боядисва таван. Боята се стича по ръцете ни, а немирни капки се сипят по лицето и косата. За да си спестим неприятното изживяване, е добре да направим щит за четката. За целта са ни нужни един пластмасов похлупак (от някаква кутия) и от един резец. Изрязваме в центъра на капака едно X, достатъчно широко, за да прокараме дръжката на четката. Придърпваме капака чак до основата на космите. Така капките ще падат върху пластмасовиият щит.

ТАВАНСКИТЕ ЕТАЖИ КАТО ЧАСТ ОТ ВЪТРЕШНИЯ ИНТЕРИОР

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели