Резервиране на почивка в чужбина – сами ли да го направим или чрез туроператор?

Споделете тази статия с вашите приятели
()
резервиране-на-почивка
Резервиране на почивка в чужбина за българина вече съвсем не е нещо нестандартно или пък нещо непонятно и рядко случващо се. Все повече българи започнаха да предпочитат екскурзиите и ваканциите извън родината. Напоследък дори се наблюдава тенденцията много хора сами да организират пътуванията си извън страната с помощта на интернет и добро проучване на желаната от тях дестинация.

Така стигаме до въпроса дали е по-добре сами да си организираме една почивка извън рамките на България или да заложим на опита на туроператорските агенции? Отговорът на този въпрос съвсем не еднозначен и в никакъв случай универсален. Не всеки има стремежа и желанието да се изправи сам пред великото търсене на евтини самолетни билети или въобще начин на придвижване.

След избирането на дестинацията, следват сравняване на поне няколко сайта за резервация на хотели, проучване на забележителности и маршрути, и още доста неща относно културата на държавата, където смятаме да отидем. Реално погледнато туроператорите ни предлагат всичко това наготово, дори понякога да е малко по-скъпо от обичайното.

Затова зависи, какъв тип човек сме и дали ни е по силите да си организираме сами едно пътуване извън страната. Ние решихме да ви представим плюсовете и минусите и на двата варианта, а вие сами ще прецените дали резервиране на почивка в чужбина е по-добре да бъде направено с туроператор или самостоятелно!

Плюсовете и минусите на Туроператорските Агенции

Туроператорите организират пакетно, дори за индивидуалности всеки компонент от едно пътуване извън страната. Те ви осигуряват свободата да не се тревожите за полетите, настаняването в хотела, екскурзиите по местните забележителности, евентуални трансфери и дори резервации в ресторанти. Добре е, че вече можем съвсем спокойно да сравним рейтингите на туристическите агенции по интернет и така да не рискуваме да попаднем на съмнителни агенти.

Много сайтове събират мненията и опита на туристи пътували извън страната и така създават база данни, която спомага доброто и качествено обслужване. От друга страна всеки голям и утвърден туроператор си има изградени връзки по дестинациите, където пътува. Така получава в повечето случай най-доброто качество на най-ниски цени и то с големи отстъпки за групи.

Ако не ви се иска да сте част от голяма група и да се съобразявате с часове на тръгване, пристигане и посещения на определени места, то имате възможност за изграждане на индивидуален пакет от туристическата агенция. Така, че за хората, които трудно се справят с интернет и не знаят поне базов английски резервиране на почивка в чужбина с туроператор си остава по-добрата опция.

Минусите на туроператорите са в повечето случай фиксираните дати и часове за екскурзиите, понякога дългото и дискомфортно пътуване с много хора, ограничението от към посещения на определени забележителности и събирането на големи групи туристи. С две думи свободата ни за действие е ограничена до голяма степен.

Плюсове и минуси на Самостоятелно Организираното Пътуване

На първо място минуса на това организиране е, че отнема доста лично време. Трябва добре да проучите и сравните цените на самолетните билети, цените на автобусните превози и колко ще ви излезе ако пътувате със собствения си автомобил, ако е възможно. Следва доста обемно сравняване на хотели, къде са разположени, възможности за пътуване от и към тях, условия на настаняване и цени разбира се. От там нататък ако дестинацията ви е по-екзотична следва едно голямо ровене и търсене на информация за бита, забележителностите и културата на дадената страна.

Най-добре е да си намерите в интернет добър форум за туристически пътувания и съвети относно това. Плюсовете на резервиране на почивка в чужбина самостоятелно са несъмнено разполагане с времето и желанията си напълно, без да се съобразявате с други хора. Имате възможност да тръгнете на където искате, когато искате и да посетите безброй места по пътя си, ако пътувате с кола например.

Така, че добре помислете имате ли нужните качества да си организирате пътуването сами или е по-добре да заложите на туроператорския опит. Ако имате необходимите познания в интернет и поне начално ниво английски давайте, не е чак толкова страшно да опитате, може и да се получи!

ТОП 10 ЛЕТНИ ДЕСТИНАЦИИ В ЕВРОПА

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели