Правилна грижа за двора и градината през лятото

Споделете тази статия с вашите приятели
()
двор-градина

Лятото е най-чаканото време от годината – слънчевите лъчи са в изобилие, а възможностите за поддържането на красив двор с цветя и плодородна градина, са премного. С какво обаче всеки градинар-любител и професионален земеделец трябва да бъде наясно, преди да посее първите семена в очакване на добра реколта и флорални резултати? – Правилна грижа. Тя стои в основата на всичко, независимо дали се касае до създаването на живописен кът в дворното пространство или “вкусна” зеленчукова градина, споделят от онлайн магазин Otrovi.  

Какво е характерното за градинарството през лятото? 

Когато лятото се настани трайно в градината, грижата за нея се увеличава, както и времето, прекарано в обмисляне на варианти за предпазване на посевите и цветята в двора. Характерното за градинарството през този сезон е:

  • Поливането на растенията два пъти дневно е оптималната грижа. Водата се впръсква в стеблата, а не в областта около листата; 
  • Зеленчуците растат най-добре на сянка, а не на директна слънчева светлина. При възможност е добре да се спазят тези съвети, за да настъпят още по-добри резултати; 
  • Кастренето на овошките се извършва след като беритбата на узрелите плодове е приключила;
  • Подготовката и грижата за многогодишните растения в двора е добре да стартира в края на лятото; 
  • Листните въшки са най-често срещаният вредител през лятото, като в градината те могат да се открият в множество разновидности. Ако не се вземат мерки по отстраняването им, те могат да повредят растенията, а положените грижи да отидат на вятъра.  

Коректната грижа и поддръжка е най-важното нещо в случая. Когато е вече лято, започва размножаването на доста видове насекоми, които “дебнат” градинаря да пожъне успех, за да го съсипят… Именно това налага използването на специални средства за предпазване и третиране на растенията в двора, което е встрани от тяхното ежедневното поливане, за да растат правилно.  

Предпазване от вредители

За да защитите двора и градината от вредители, е нужно да използвате правилните за целта инсектициди и родентициди. Те предпазват от досадни насекоми и гризачи, които тайно се промъкват на Ваша територия и унищожават всичко по пътя си. Изборът на подходящ препарат се извършва според това от кой вид са нашествениците и от какво се повлияват най-добре: листни въшки, охлюви, бълхи, оси, мравки, змии, къртици и др. Всеки вид “бяга” от различен тип препарати.

За да се видят реални ползи от обработката на двора и градината, е нужно да се използват качествени продукти с минимално странично въздействие върху околната среда. Това са безотровните и механични капани, ултразвуковите устройства, но ако се налага се прилагат и средства, които водят до леталния край на вредителя – репеленти, родентициди и др.

Може да ви хареса още: ВДЪХНОВЕНИЕ ЗА ВАШИЯ ДОМ И ГРАДИНА: МОДЕРНИ ИДЕИ ЗА ПРЕДНИЯ ДВОР

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели