Ето как да изберете най-добрия счетоводен софтуер

Споделете тази статия с вашите приятели
()
счетоводен-софтуер

Навремето поддържането на бизнес книжата означаваше записване на цифри и данни в хартиена книга. Огромни прашни архиви, множество папки… Вече не е така, за щастие.

Днес фирми от всякакъв мащаб използват счетоводен софтуер за проследяване на приходите си, както и за прогнозиране на продажбите и управление на активите.

Софтуерът за бизнес счетоводство значително намалява възможността за човешка грешка, която идва с отчитането на хартия, и може да ви позволи да получите достъп до критична информация само с няколко натискания на клавиши, обясняват експертите от Brain Storm Consult.

Но с толкова много налични опции, намирането на подходящия счетоводен софтуер за вашия бизнес може да бъде трудно. По-долу са дадени пет съвета, които ще ви помогнат да намерите софтуера, който ще отговаря най-добре на нуждите на вашето предприятие.

Вземете под внимание както вашите нужди, така и вашите счетоводни умения

Най-добрият трик за намиране на правилния счетоводен софтуер е да разгледате как функционира вашият бизнес и след това да направите внимателен баланс на различните видове софтуер на пазара. Ако вашият бизнес прави няколко милиона лева годишно, той ще има много различни счетоводни нужди от този, който прави по-малко от 50 000 лева. Имате разнообразие от опции, когато става въпрос за счетоводни софтуерни продукти, включително тези, предназначени специално за малък и среден бизнес.

В зависимост от вашата индустрия, може да искате да помислите за специализиран софтуер, предназначен да помогне на бизнеса във вашата ниша. Например има приложения, персонализирани за бизнеса в производствения сектор, за търговците на дребно и ресторантите, както и за много други видове търговски предприятия.

ВСИЧКО ЗА EMAG И ТЕХНИТЕ ПРОМОЦИИ ВЪВ FIRMSINFO

Извършването на вашето проучване е важно, тъй като избраното от вас приложение ще окаже пряко влияние върху начина на управление на приходите ви. Също така е важно да се има предвид, че въпреки че счетоводният софтуер може да улесни задачата за водене на отчети, той все пак изисква известна доза финансова грамотност. Колкото и да е сложно приложението, то все още е само инструмент. Тези, които използват софтуера, трябва да знаят как точно да боравят с него.

Погледнете облачните приложения

Тъй като облачните изчисления имат все по-видно влияние в съвременния бизнес, важно е да не отхвърляте многото налични онлайн счетоводни приложения.

Облачните приложения идват с различни предимства. Те могат да бъдат достъпни от всяко място със силна интернет връзка и не е необходимо да купувате софтуерни лицензи или сървъри, за да ги стартирате.

Облачните приложения могат да бъдат достъпни с помощта на таблет, лаптоп или смартфон. Освен това записите ви се пазят в център за данни далеч от физическото местоположение на вашия бизнес, а това гарантира тяхната безопасност в случай на локално бедствие или друго разрушително събитие.

Имайте предвид бюджета си

Наличен е софтуер за бизнес счетоводство, който отговаря на всички бюджети. Общите приложения за по-широка потребителска база могат да бъдат изтеглени безплатно или закупени от рафта на по-ниска цена.

Колкото по-специализиран е обаче софтуерът, толкова по-скъп става, тъй като потребителската база за специализиран софтуер обикновено е относително малка. Ако искате нещо специфично за вашата индустрия или персонализирано за вашата компания, трябва да сте готови да платите повече.

Обърнете внимание на допълнителните функции

Добавките внасят допълнителна функционалност в приложенията за бизнес счетоводство. Например те могат да ви осигурят достъп до софтуера от разстояние, да приемате плащания онлайн и да интегрирате счетоводния софтуер с вашия софтуер за електронна търговия. Има и добавки, които правят счетоводния софтуер съвместим с данъчния софтуер.

Вземете решението с помощта на вашия счетоводител

Вашият счетоводител може да предпочете да изберете приложение, което е съвместимо с тези, които той или тя използва. Всеки бизнес е различен, така вашият счетоводител е в най-добрата позиция да предложи солидно мнение за това кой е най-добрият избор за вашето конкретно предприятие. Вашият счетоводител може дори да ви помогне да настроите избрания от вас софтуер.

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели