Градинарство и златните правила на доброто поливане!

Споделете тази статия с вашите приятели
()
градинарство-и-златните-правила
Градинарство е нужно да правите независимо дали имате голяма и кичеста градина или малка и къса цветна леха. Градинарството засяга отглеждането на разнообразни сортове зеленчуци, плодове, наторяването им. То е свързано и с отглеждането на цветни лехи, декоративни дървета и най-вече отглеждането на всичко изброено до тук!

За добрият градинар е ясно, че торенето, поливането и почистването на градината са жизненоважни за растенията. Всеки растителен вид има различна нужда от вода, през различни периоди от време. Като цяло, обаче е добре да знаем, как точно да поливаме, за да отглеждаме свежи растения. Ето и няколко златни правила при поливането, които ще ви помогнат да сте по-добри в градинарството си.

Градинарство – да поливаме оптимално и правилно!

В зависимост дали вашето растение е градинско, стайно, поставили сте го на терасата. Дали то е храстовидно, дървовидно или тревисто. Нуждите му от вода са различни. Особено лятото растенията имат нужда от повече вода, но колко да е тя? Дали да поливате директно отгоре или долу в корпуса на растението, или в чинийка? Като за начало нивото на влага в едно растение е добре да се поддържа еднакво! Тоест не поливайте вашите градински или саксийни цветя, докато не изсъхнат леко в областта на корена. Това стимулира растежа им и така няма опасност да ги преполеете и да изгният корените им.

Много градинари – аматьори, извършват погрешно градинарство. Тоест те поливат малко, но пък често. Растенията е добре да се поливат по-рядко, но пък по-обилно! Обикновено до две поливания на седмица в корените са достатъчни за летните жеги, ако растенията ви не са изложени на пряка слънчева светлина. През зимата поливанията се намаляват до веднъж седмично или веднъж на две седмици. Някой видове дори спят и въобще не се поливат! Бъдете много внимателни, когато поливате да не мокрите листата на растенията си в градината или вкъщи! Това е вредно за самото растение и може да го разболеете. Най-доброто време за поливане – ще попитате? Ами, добре е да поливате или рано сутринта или късно вечерта (най-вече важи за летния сезон!).

Важно е да поливате обилно и равномерно, както плодните, така и декоративните си видове. Това става, като поливате бавно и на части. Тоест не изливате голямо количество вода изведнъж върху растението, а го правите постепенно и равномерно! Най-лесния начин да следите и контролирате влажността и нивото на водата в градината си, на терасата или на моравата е автоматизираната напоителна система снабдена със сензор за влагата! Важно за поливката в градинарство е и вида на почвата – за стандартни видове е добре тя да бъде глинеста и помнете не поливайте често и по малко! Градинарство е страст и умение, така че бъдете добри градинари!

РОЗИ – КОИ СА НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ БОЛЕСТИ ?

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели