Изкуството оригами – чудеса от хартия

Споделете тази статия с вашите приятели
()
оригами
Японската традиция оригами представлява създаването на различни форми от хартия. Наименованието на изкуството буквално се превежда „прегъната хартия“. Въпреки че първоначално културата тръгва от Япония, тя е част от традицията и на Китай и Европа. Изкуството се заражда през 17-ти век, а добива популярност по целия свят през 19-ти век.

Традиционното оригами представлява създаване на фигура от един квадратен лист хартия само чрез прегъване, без рязане и лепене. Фигурите може да представляват животни, играчки, геометрични форми, хора, растения.

В Япония красиво изработените фигури с добавени цветове и копринени конци за украса са на голяма почит. Оригами е част от празничната украса по различни поводи. На детските рождени дни, например, се изработва фигурка на толстолоб – риба, която плува срещу течението. Тя изразява сила, увереност и упоритост.

Първата книга с модели на оригами е била публикувана още през 1764 година. Трудността на моделите варира от няколко прости сгъвки до стотици прегъвания.

Един от най-ранните примери за оригами са зигзагообразните форми „шиде“, които се употребявали при пречистващи ритуали. Шиде се закачат на определени свети места – на олтари или като сноп върху пръчки в храма.

Оригами присъства и като традиционна украса за сватбени тържества под форма на хартиени пеперуди. Подаряването на собственоръчно направено оригами в Япония е ценен жест, показващ уважение и лично отношение.

Как да си направим сами оригами?

Не е трудно да създадете класическо оригами, не са нужни специални умения или инструменти. Единствено ви трябва лист хартия, за предпочитане цветна. Съществува и специална хартия за оригами, но не е задължително да ползвате такава. За почти всички фигурки е нужно хартията да бъде във формата на идеален квадрат. За да проверите това съберете противоположните страни и сгънете листа във формата на триъгълник. Ако всички краища съвпадат точно значи хартията е правилно отрязана.

КАК ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАМЕ ВКЪЩИ ПРЕЗ УИКЕНДА

Предлагат се много книги с модели на оригами, а в интернет може да откриете и видео уроци.

Оригами и децата

Предимствата от практикуването на оригами при децата са многобройни:

  • Развива се фината моторика;
  • Придобиват се пространствени умения;
  • Децата развиват чувство за последователност на действията;
  • Подобрява се координацията „око-ръка“
  • Развива се чувство за симетрия и геометрия;
  • Стимулира се усета за внимание към детайла;

Оригами стимулира работата както на дясното така и на лявото полукълбо на мозъка. Според терапевтите координираните усилия за използване и на двете ръце при оригами оказват положително влияние върху въображението, ориентацията, вниманието и търпението.

Освен това оригами е чудесен начин да преборите скуката у дома. Децата над четиригодишна възраст могат да започнат с изработването на лесни фигури под надзора и напътствията на възрастен. Превърнете оригами в приятно и полезно семейно занимание заедно с вашите деца.

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели