Изкуството оригами – чудеса от хартия

Споделете тази статия с вашите приятели
75 / 100 SEO Score
()
оригами
Японската традиция оригами представлява създаването на различни форми от хартия. Наименованието на изкуството буквално се превежда „прегъната хартия“. Въпреки че първоначално културата тръгва от Япония, тя е част от традицията и на Китай и Европа. Изкуството се заражда през 17-ти век, а добива популярност по целия свят през 19-ти век.

Традиционното оригами представлява създаване на фигура от един квадратен лист хартия само чрез прегъване, без рязане и лепене. Фигурите може да представляват животни, играчки, геометрични форми, хора, растения.

В Япония красиво изработените фигури с добавени цветове и копринени конци за украса са на голяма почит. Оригами е част от празничната украса по различни поводи. На детските рождени дни, например, се изработва фигурка на толстолоб – риба, която плува срещу течението. Тя изразява сила, увереност и упоритост.

Първата книга с модели на оригами е била публикувана още през 1764 година. Трудността на моделите варира от няколко прости сгъвки до стотици прегъвания.

Един от най-ранните примери за оригами са зигзагообразните форми „шиде“, които се употребявали при пречистващи ритуали. Шиде се закачат на определени свети места – на олтари или като сноп върху пръчки в храма.

Оригами присъства и като традиционна украса за сватбени тържества под форма на хартиени пеперуди. Подаряването на собственоръчно направено оригами в Япония е ценен жест, показващ уважение и лично отношение.

Как да си направим сами оригами?

Не е трудно да създадете класическо оригами, не са нужни специални умения или инструменти. Единствено ви трябва лист хартия, за предпочитане цветна. Съществува и специална хартия за оригами, но не е задължително да ползвате такава. За почти всички фигурки е нужно хартията да бъде във формата на идеален квадрат. За да проверите това съберете противоположните страни и сгънете листа във формата на триъгълник. Ако всички краища съвпадат точно значи хартията е правилно отрязана.

КАК ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАМЕ ВКЪЩИ ПРЕЗ УИКЕНДА

Предлагат се много книги с модели на оригами, а в интернет може да откриете и видео уроци.

Оригами и децата

Предимствата от практикуването на оригами при децата са многобройни:

  • Развива се фината моторика;
  • Придобиват се пространствени умения;
  • Децата развиват чувство за последователност на действията;
  • Подобрява се координацията „око-ръка“
  • Развива се чувство за симетрия и геометрия;
  • Стимулира се усета за внимание към детайла;

Оригами стимулира работата както на дясното така и на лявото полукълбо на мозъка. Според терапевтите координираните усилия за използване и на двете ръце при оригами оказват положително влияние върху въображението, ориентацията, вниманието и търпението.

Освен това оригами е чудесен начин да преборите скуката у дома. Децата над четиригодишна възраст могат да започнат с изработването на лесни фигури под надзора и напътствията на възрастен. Превърнете оригами в приятно и полезно семейно занимание заедно с вашите деца.

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели