Полезно и важно: От какви грижи се нуждаят часовниците

Споделете тази статия с вашите приятели
()
часовници

Устройството на ръката ви е не просто функционална вещ, то е детайл на фокус, изискващ съответното отношение и грижа

Повечето от вас не биха отказали аксесоарите, в които инвестират средства, да имат продължителен живот и да разчитате на тях във всеки един момент. Това с пълна сила се отнася и до устройството на ръката ви. То не е просто функционална вещ, с основна роля да отмерва точното време.

Смело може да се каже, че макар и детайл към визията ви, то определено е на фокус и несъмнено изисква съответното отношение и грижа. Същото се отнася и до модерните smart часовници, които дори сами ще ви подскажат да почиствате корпуса внимателно, преди да ги поставите да се зарежда батерията им.

Ето как да опазите своя часовник в топ състояние за години напред:

Мерки срещу натрупване на прахови частици

Частиците от прах могат да проникнат в самия часовник, което съвсем не е желателно. Достатъчно е само едно рутинно действие, състоящо се в забърсване с мека кърпа, може и леко навлажнена, за да свалите замърсяванията и остатъците от изпотяване.

Правете го толкова често, колкото смятате за необходимо, или поне минимум на един, два дни.      

Моделите, които не са водоустойчиви, не могат да си позволят контакт с вода. За тях намира приложение само сухата памучна кърпа. При водоустойчивите този проблем не е налице, но пък внимавайте с каишката. Освен, ако не е метална, която може да бъде измита с вода, малко сапун и нежна четка.

Вредителите на часовниците

Съществуват някои опасни обстоятелства и вещества, които могат сериозно да увредят вашия часовник, така че да не успеете да възстановите отново вида или механизма му.

Големите температурни разлики са сред тях. Те могат да са причина за липсата на точност, освен ако самият вид не е адаптиран и успява да работи и при екстремни градуси.

Етеричните масла, агресивната козметика и аромати могат да повредят часовниците при досег с тях. Същото се отнася и до различните химикали, миещи и почистващи препарати, които използваме у дома.

Разбира се, ударите по конструкцията изобщо не са желателни, защото те са един от най-сигурните начини да навредите на любимите си придобивки. Може да счупите стъкло, да паднат стрелки, да развалите механизма, както и други части на часовника.        

Търговците изрично предупреждават, че в тези случаи правото на гаранционно обслужване отпада, което също не бихте искали като последствие от подобна щета. Ако делникът ви е по-интензивен и включва дейности, носещи рискове по отношение на техниката, която притежавате, просто изберете модел, устойчив на удари и вибрации.

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели