Кои симптоми на депресия не трябва да подценявате и изискват намеса от психолог

Споделете тази статия с вашите приятели
()
депресия

Понякога меланхолията е сезонна или трае съвсем кратко, което все така е депресия, но личността успява да се справи с нея и състоянието не се задълбочава

Тъгата, отчаянието, унилостта са все признаци на депресия, която експертите смятат, че може да трае от часове до броени дни. Накратко, този вид меланхолия се приема за нормална и преодолима от личността.

Когато състоянието се задълбочава и чувството на безпомощност се явява дълготрайно във времето, при всички случаи е наложителна професионална намеса.

Кои са симптомите на депресията?

Множество са факторите, които могат да отключат депресията. Те попадат в няколко групи: биологични, психични и социални. Събития като раждане, загуба на близък човек, раздяла са сред основните причини, заподозрени за изпадане в депресивни епизоди.

Сред изявените симптоми са липса на енергия, на апетит, безсъние, апатия, повишена емоционалност, свръхактивност, раздразнителност.  

Промените в настроението са знак за внимание, като то преминава от усещане за пълно отчаяние и безнадеждност, празнота, вина, загуба на увереност, липса на интерес към ежедневните дейности и мотивация. Възникват социални проблеми, водещи до трудности в отношенията, изолация, зависимости към алкохол или наркотични вещества.

Физическите проявления са под формата на главоболие, болки в гърба, стомашни смущения, ставен и мускулен дискомфорт, замайване. При подрастващите вероятността да се стигне до влошаване на оценките в училище и бягство от средата у дома е голяма.

Депресията се нарежда сред социално значимите състояния, а нелекуването й нарушава качеството на живот, води до неспособност в създаването на приятелски и интимни отношения, неработоспособност.

Като за начало, ролята на терапевта е да установи причината и вида на депресията. От там следва и избора на подход и стратегия при лечението на заболяването.

Какви видове депресия има?

  1. Дистимия

Лека форма на хронична депресия, потиснатост и тъжно настроение.

2. Инхибирана

Пасивност, демотивация, отлагане във времето на ежедневни действия, когато не е в тежък стадий, като може да премине в неспособност да се извършват и напълно елементарни дейности.

3. Ажитирана

Непрекъснато движение и забързаност, динамичност, свръхамбициозност, приповдигнатост и мании. Тази привидна противоположност на депресията прикрива перманентното усещане на генерализирана тревожност, което се усилва, когато човек остане без работа.

4. Реактивна

Възниква след негативни житейски събития или загуба на близки.

5. Афективно разстройство в определен сезон

Хормоналните и неврофизиологични промени при настъпването на есенно-зимния сезон водят до липса на енергия, апетит към сладки продукти, наддаване на тегло, умора. Съществува и пролетно-лятна форма, като симптомите са на другата крайност.

6. Екзистенциална

Характерна е за хората с висока интелигентност, които са потиснали дарбите и потенциала си. Те откриват фундаменталното безсмислие на живота и са във вечно търсене на отговори на екзистенциални въпроси. В резултата на това се стига до демотивация и отчаяние.

7. Клинична депресия

Може да е неустановена, но е тежка и продължителна, а може да се дължи и на генетична обремененост.

Лечение на депресия

Доколкото депресията е състояние на приемане и преработване на житейски събития, тя може да не изисква терапия. И все пак, консултацията с добър психолог София е силно препоръчителна, особено ако симптомите обхващат продължителен период от време, с цел съставяне на индивидуален план за лечение.

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели