Моля те, ако ще пиеш, не карай!

Споделете тази статия с вашите приятели
()
не-карай-пиеш-алкохолизъм

Ден след ден слушаме за проблеми по пътищата. Блъснати хора, нетрезви шофьори, намачкани коли, неправилно изпреварване, незачитане на правила на пътя и прочие и прочие. Няма сигурност, че утре няма и на нас да се случи. Единственото, което можем да направим, е да се надяваме. Че ще ни пропусне.

Факт е, че най-голям процент от катастрофите се случват под влияние на алкохол. Животът е твърде кратък, за да рискуваме да пием и да караме в нетрезво състояние. Поставяйки на риск живота си, не си даваме сметка, че всъщност потенциално лишаваме и други хора от техния. И каква е причината? Живеем като егоисти, сами за себе си.

Не зачитаме правила, не искаме да ни се казва какво да правим. Гордо изпиваме едно-две питиета в бара и после умело се качваме на колата на път за вкъщи. Докато не ни се случи нещо лошо… С пиенето и карането избиваме комплекси, доказвайки на себе си, че можем. Друг е въпросът доколко си струва и каква е цената. Защото в живота всичко има цена.

Как пиенето пречи на шофирането?

На практика всеки знае, че алкохолът замъглява сетивата, пречи на реалната ни преценка в живота. Неговото количество и вид е право пропорционално на щетите, които указва. Иначе казано – колкото повече пием, по-лошо става. Но алкохолът си е алкохол и дори с една чаша вино или бира не следва да се шофира, защото не можем да контролираме съзнанието си така, както когато не сме консумирали спиртни напитки.

Голяма част от хората, които злоупотребяват с шофирането в нетрезво състояние, имат алкохолна зависимост. Често не си даваме сметка, че това е сериозно заболяване, което изисква сериозни мерки и професионална помощ. Специалистите от терапевтичен център „Жива“, където вярват, че всеки може да се възстанови, стига да иска, са изготвили подробен материал за алкохолизма с факти, за които не се замисляме. След като го прочетем, се замисляме за малките неща от живота и колко кратък всъщност е той.

Алкохолът – враг на здравето и трезвата преценка

Алкохолът вреди сериозно и дългосрочно на здравето. Последиците са пагубни за всички аспекти на живота на човека, който злоупотребява. Проблеми в работата, в семейството, хазарт, депресии, злоупотреба с наркотици – това са само част от неприятните неща, които могат да последват злоупотребата с алкохола. Затова, следващият път, когато се замислите дали да пиете и карате, си вземете такси, ако ще пиете. И оставете да кара трезвен шофьор, който няма да застраши живота ви или на други участници в движението.

Може да ви хареса още: 5 ПРИЧИНИ ДА ОРГАНИЗИРАТЕ ВАШАТА СВАТБА В ХОТЕЛ

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели