Стайни растения, подходящи за заети хора

Споделете тази статия с вашите приятели
()
стайни-растения
Ползите от стайните растения са много – те пречистват въздуха у дома от токсини и алергени, внасят зеленина и свежест, а някои от тях дори намаляват главоболието и подобряват съня ни.

Ангажираните хора, които често отсъстват от дома си обаче, не винаги успяват да осигурят необходимите грижи за стайните растения. Този проблем всъщност си има решение, тъй като съществуват непретенциозни цветя, които могат да ви радват със съвсем минимални грижи за от ваша страна.

Ще ви запознаем с 5 от тях:

Спатифилиум

Спатифилиум

Нарича се още „лилия на мира“. Представлява красиво стайно растение с нежни, бели цветове. Има способността да неутрализира вредните вещества във въздуха. Расте най-добре на шарена или пълна сянка, може да го отглеждате и до прозореца, стига през лятото да не е изложено на преки слънчеви лъчи. През зимата се полива веднъж на 7-10 дни, през останалото време – веднъж на 4 дни, обилно. Обича влажния въздух.

Аспарагус

Аспарагус

Нарича се още „декоративна аспержа“. Изключително непретенциозно растение, което понася почти всякакви условия. Може да вирее както в добре осветени, така и в тъмни помещения, но предпочита шарената сянка. Единствено не понася силната, пряка слънчева светлина. През зимата поливането се свежда до минимум, а през останалото време на годината, нуждата от вода е умерена. Аспарагусът не се нуждае от наторяване или други специфични грижи. Има свойството да пречиства въздуха и да неутрализира микроби и вируси.

Сансевиера

Сансевиера

Другото име на сансевиерата е „индийски меч“. Представлява вечнозелено растение и предпочита светли и слънчеви места, въпреки че може да понесе и полусянка. Поливането трябва да е оскъдно и да не се мокрят листата. Няма претенции към вида и киселиността на почвата.

Кливия

Кливия

Представлява многогодишно растение с плътни и тъмни листа, цъфтящо в оранжеви и червени цветове във форма на камбанки. Започва да цъфти още в края на зимата и продължава до средата на лятото. Полива се умерено като почвата се оставя леко да изсъхне между отделните поливания. През зимата може да поливате кливията само веднъж месечно. Подходящо място за растението е източен или западен прозорец, тъй като силната слънчева светлина през лятото не му се отразява добре.

Хлорофитум

Хлорофитум

Растението е известно още като „зелена лилия“ и е много подходящо за начинаещи цветари, тъй като се отглежда изключително лесно. Може да вирее както на слънце така и на сянка, понася ниска и висока въздушна влажност, не е капризно по отношение на почвата, а през пролетта и лятото може да се изнесе на открито на балкона.

Полива се само когато почвата е суха защото не обича преовлажняването. Всяка година през пролетта е нужно пресаждане в нова саксия, тъй като развива мощна коренова система и съда бързо му омалява.

ПЕТ ПОЛЕЗНИ СЪВЕТА ЗА ДЕКОРИРАНЕ НА ГРАДИНАТА

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели