Видове стъклоповдигачи и характерни особености на стъклоповдигащите механизми

Споделете тази статия с вашите приятели
()

Ако искате да разполагате с опцията своевременно да отваряте прозорците на автомобила си и да допускате прииждането на свеж въздух в купето, то тогава е повече от задължително да следите за изправността на своите стъклоповдигачи.

Стъклоповдигащите механизми са пряко отговорни за плавното и безпроблемно задвижване на прозорците на превозното средство, както и за застопоряването им в едно положение. Струва си да отбележим, че и никак не е безопасно да шофирате с повредени прозорци – нека не забравяме, че при случай на авария или катастрофа именно те се явяват като възможен евентуален изход.

На мнение сме, че опознаването и детайлната информация, свързана с която и да е част от автомобила, значително ще повиши шансовете ни от скоростното и навременно разпознаване на различните симптоми, свързани с нейната повреда. Ето защо отделяме няколко минутки в днешната статия, за да ви запознаем по-отблизо със същността и спецификите на стъклоповигащите механизми.

Видове стъклоповдигачи – кои е по-добре да изберем за нашия автомобил?

Основно срещаме и разпознаваме два вида стъклоповдигачи – механични и електронни.

Механичните стъклоповдигачи се характеризират с относително опростена структура и специфика – те са свързани с манивела, разположена на вратата на колата. Шофьорът или спътниците му в купето я задвижват в съответната посока и така се осъществява свалянето или вдигането на прозореца.

При електронните стъклоповдигачи срещаме малко по-сложна структура, но пък и значително удобство при използване. Обикновено биват монтирани или с моторче за вдигане или сваляне, или с моторен блок – управлението им е изключително опростено, изискващо просто натискането на един бутон.

Самите повдигащи механизми на всички стъклоповдигачи разполагат с въжета и жила

Независимо от това какъв вид е стъклоповдигачът във вашия автомобил, то при всички случаи в устройството му ще бъде включено жило за стъклоповдигач. От своя страна то представлява метални оплетки и ролята му е да влезе в съприкосновение със зъбна предавка, която определя вдигането, спускането и застопоряването на прозореца на определено ниво.

Като цяло бихме казали, че механичните стъклоповдигачи са далеч по-характерни за по-старите модели автомобили. Ако предпочитате удобството, комфорта и леснотата на използване, то в такъв случай ви препоръчваме да се насочите към електронните стъклоповдигачи – тях срещаме при по-новите и добре оборудвани модели и марки автомобили. Независимо превозно средство с какви стъклоповдигачи изберете, е важно да се отбележи, че честата профилактика и щателното отстраняване на всякакви нововъзникнали проблеми и повреди значително ще увеличат живота на стъклоповдигащите механизми в автомобила.

Четете още за: И АКУМУЛАТОРЪТ Е СЪРЦЕТО НА АВТОМОБИЛА: С КАКВО СЕ ОТЛИЧАВАТ ЛИТИЕВО-ЙОННИТЕ УСТРОЙСТВА ЗА ЗАХРАНВАНЕ

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели