Кои са разрешените и забранените храни в безхолестеролната диета?
Съдържание
Време е да се запознаете с тази толкова полезна диета, а именно безхолестеролната диета, която гарантира ред здравни ползи според специалистите по хранене и диетология. Какви храни можете да ядете и как да се храните правилно при диета без холестерол?
Холестерол – какво е това?
Без холестерол не може да съществува човешкото тяло. Но ако „лошият“ холестерол е над нормата, то вече има риск за здравето на сърцето и кръвоносната система.
Съществува специална диета, която помага за разтоварване на организма и намаляване на вредното въздействие на точно този вид холестерол. Следването ѝ означава премахване или намаляване на консумацията на животински мазнини.
За кого е предназначена тази диетата?
Безхолестеролната диета се предписва при следните заболявания:
- рак или висок риск от развитието му;
- инсулти и инфаркти;
- хронично високо кръвно налягане;
- захарен диабет;
- заболявания на кръвоносните съдове и артериите;
- високи нива на холестерол в кръвта.
Каква е същността на диетата без холестерол?
Тази диета е подходяща както за мъже, така и за жени. Помага за възстановяване на метаболизма на мазнините. Наистина такъв хранителен режим е в състояние да помогне за понижаване на „лошия“ холестерол в кръвта.
Какво трябва да се спазва по отношение на храните?
- Ще трябва да се яде по-често, но малко количество храна: равно на обем на около една чаша.
- Забранява се приема на храна преди лягане. Последното хранене трябва да се проведе най-малко 4 часа преди лягане.
- Изисква се прием на вода около 3 литра на ден, за да се помогне на тялото да се справи с излишъка от мастните съставки.
- Солта и солената храна трябва да се ограничи.
- Не може човек да консумира пържени и мариновани храни. Необходимо е да се приготвя храната на пара, да се вари или да се изпече във фурната.
- В същото време не бива да се пуши и пие алкохол.
- Нужни са ежедневни разходки на чист въздух и физическа активност.
Внимание! Преди да започнете диета без холестерол, трябва да се консултирате с диетолог или лекар при придружаващо заболяване.
Менюто трябва да се състои основно от следните продукти:
- пресни зеленчуци,
- плодове,
- постно месо,
- риба – специално предпочитание трябва да се даде на мазна морска риба,
- всякакви зърнени култури,
- тестени изделия от твърда пшеница или пълнозърнесто брашно,
- мюсли без добавена захар,
- нискомаслени млечни продукти – извара, мляко, кефир, кисело мляко без захар, нискомаслено сирене,
- растителни масла от маслини, ленено семе, царевица, слънчоглед,
- бобови култури.
Някои диетолози препоръчват на пациентите да водят специална таблица с колекция с рецепти и менюта за храните, които приемат, за да се създаде по-голямо разнообразие при прима на минерали, елементи и витамини.
Какво трябва да се избягва при диета без холестерол?
Трябва напълно да се изключи или да се сведе до минимум употребата на следните продукти:
- масло,
- заквасена сметана, която е с висок процент,
- маргарин,
- топено сирене,
- свинско и ястия от него,
- тлъсто говеждо и птиче месо,
- карантия – черен дроб, бъбреци, сърце, бял дроб,
- колбаси,
- пушени меса – пушена наденица, бекон, пушена риба,
- сладкиши,
- морски дарове – раци, скариди, калмари,
- хайвер от риба,
- сладолед.
Тази диета е препоръчителна и за хора, които са прекарали COVID, тъй като болестта води до повишаване на общия и „лошия“ холестерол. По този начин метаболизмът като цяло се подобрява и човек по-бързо се възстановява след болестта.
Ако не знаете какъв е вашият холестерол, направете си кръвно изследване – липиден профил. Така ще знаете точно как да държите холестерола в норма. Не подценявайте своето здраве!
Може да ви хареса още: ХРАНИ: КАК ДА СЕ СПРАВИМ С НЕКОНТРОЛИРУЕМИЯ ГЛАД ЗА СЛАДКИ ХРАНИ