Може ли гледането на порнофилми да разруши интимната връзка?

Споделете тази статия с вашите приятели
()
порно

Порнографията е явление, което има последици върху психиката на индивида, въвлечен по един или друг начин в нея. В качеството си на зрител, човекът, без оглед пола му, формира определено поведение на подсъзнателно ниво, което неминуемо дава отражение на връзката му, при наличие на такава.

Как порнофирмите влияят на емоционалната близост в любовните връзки?

Форумите и списанията са изпълнени с истории, общото между които е следното: хванах мъжа си да гледа порно и се чувствам много зле от това. Дали е вид изневяра и преобладава ли порнографския интерес при мъжете? 

Психолозите дават отговори на тези въпроси, посочвайки недвусмислено, че темата е наболяла сред много двойки. Истина е, че много мъже редовно гледат порнофилми, дори такива, които се намират в щастлива (според тях) връзка. Но практиката показва, че и жените проявяват не по-слаб интерес към порното.

Като изключим двойки, които са по-разкрепостени и дори използват порносцени във вид на стимулатор, тъжната истина гласи, че редовното гледане на порнофилми определено действат разрушително на връзката по следните направления:

  • Разрушаване на доверието

Здравите взаимоотношения в една стабилна връзка се изграждат върху доверието, т. е. увереността, че вашият партньор няма да изневери. Порнофилмът е вид покана на други хора в интимен кръг, макар и чрез екрана. Мнозина биха възразили, че тук няма изневяра, само защото липсва физическо докосване на чуждото тяло, но това е необосновано твърдение.

Когато вашият партньор тайно кани други, и то под формата на голи тела, пак е налице изневяра, тъй като въздействието от сцените е едно – сексуална възбуда, което би трябвало да бъде лично и неприкосновено между двама души. Възбуденият от друго тяло партньор предава себе си на въпросния обект, което няма как да не травмира емоционално половинката. Засегнатият партньор придобива ниско самочувствие, неувереност и болка, която води до срив във взаимоотношенията.

  • Намаляване на емоционалната близост между двамата

Това последствие от гледането на порнофилми от страна на обвързан партньор пряко следва предното – разрушаване на взаимното доверие. Ключът към силната, дълготрайна връзка е способността на двойката да изгражда силна емоционална близост. Именно тя, а не сексуалната, е тази, която прави връзката най-значима, защото кара човека да се чувства изслушван, уважаван, ценен, обичан и обгрижван.

При стабилно изградена емоционалната близост между двама се наблюдава и пълно удовлетворение сексуалния им живот. И ако единият партньор реши да погледне настрани, макар и само чрез порнофилм, може да подрони емоционалната стабилност, тъй като се предполага, че никой от двамата ни би изпитвал нужда от други видове сексуална стимулация или забавление.

По друг начин стои въпросът за търсено разнообразие, ако партньорът изпитва рутина в секса, която е престанала да го удовлетворява. И тук решението е в стабилната емоционална ангажираност, която ще го накара не да поглежда настрани, а да поговори откровено с любимия човек. Има много начини за разнообрзяване на сексуалния живот, които изключват изневяра, например използване на секс играчки, които могат да се намерят в онлайн сексшоп Passion.bg, където е налице пълна гама от стимулиращи продукти за по-качествен секс.

  • Нереалистични очаквания от половинката

Порнографията може да изкриви представите за любов и секс, което – за жалост – е почти необратим процес в съзнанието на гледащия порно. Специалистите сексолози са на мнение, че ангажираността в браковете намалява поради гледането на порнофилми, тъй като се създава напълно фалшиво впечатление за това какво е сексуално поведение. Сексуалната връзка е предназначена да бъде взаимно задоволителен израз на любовта. За разлика от това, порното често е свързано със самозадоволяване, доминиране или малтретиране на партньора.

Може да ви хареса още: 5 ПРИЧИНИ ДА ОРГАНИЗИРАТЕ ВАШАТА СВАТБА В ХОТЕЛ

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели