Енергийният мениджмънт и неговото значение в наши дни

Споделете тази статия с вашите приятели
()
енергийният

Животът на хората е изключително зависим от енергията, а в голяма степен днес тя се добива от изчерпаеми източници. Затова и темата за значението на енергийния мениджмънт е широко дискутирана в публичното пространство.

Какво представлява енергийният мениджмънт и дали той може да даде ефективно решение на проблемите с все по-увеличаващата се консумация на енергия и намаляващите изчерпаеми енергийни източници? Отговорите на тези въпроси ще потърсим в следващите редове.

Какво точно представлява енергийният мениджмънт?

“Управлението на енергията е проактивната, организирана и системна координация на доставянето, преобразуването, разпределението и използването на енергия, за да се отговори на изискванията, като се вземат предвид екологичните и икономическите цели.”

Това е една от популярните дефиниции на понятието енергиен мениджмънт, която принадлежи на – Verein Deutscher Ingenieure (VDI) – организация, в която участват над 150 хиляди учени и инженери.

За да направим това определение още по-просто и разбираемо, ще добавим, че той представлява процес, който  е фокусиран върху оптимизиране на използването на енергия за възможно най-добри резултати и предприемане на стъпки за нейното запазване. В допълнение управлението на енергията включва планиране, свързано с производството на енергия и нейното съхранение за бъдеща употреба.

Различни аспекти на енергийния мениджмънт

Ефективното използване на електроенергия в търговски/жилищни сгради е само една част от процеса на управление на енергията. Но факт е, че процесът се разширява и в други области, като логистика, промишлено производство, поддръжка на машини, процес на закупуване на енергия и личния ви живот.

Управлението на енергията в търговските пространства включва стъпки за намаляване на разходите за консумация на електрическа енергия, но без да се компрометира качеството на работата. Това също прави управлението на енергията част от процеса на управление на съоръжението.

Както вече казахме, можете да спестите над 20% от общите разходи за енергия чрез правилното внедряване на системи за управление на енергията.

Управлението на енергията в логистиката

Управлението на енергията в логистиката предполага избор на правилните транспортни средства, маршрути, извършване на оптимизация на товара, използване на икономични превозни средства и избор на чисти горива.

Около 15% от емисиите на CO2 в световен мащаб се дължат на автомобилни превози. Така че прилагането на управлението на енергията тук не само ще спести транспортни разходи, но и ще се бори с екологичните щети и глобалното затопляне.

Управление на енергията в производствените индустрии

Голям обхват на подобряване на енергията се намира и в индустриите. Можете да предприемете следните мерки, за да спестите енергия в производствените предприятия.

  • Замяна на стари производствени машини със съвременни енергоефективни,
  • Правилно планиране на производствени и поддръжкови дейности и мониторинг в реално време
  • Използване на иновативни начини за съхранение на енергия

Собствениците на индустриални предприятия имат възможността да спестят значителни разходи, ако изберат да внедрят системи за енергиен мениджмънт. Това е една възможност, която предоставя ползи не само за бизнеса, но и за околната среда и обществото.

Ако търсите доверен партньор, който да изгради вашата система за енергиен мениджмънт, изберете Comicon. Компанията има дългогодишен опит в сферата, а нейният екип от професионалисти ще ви помогне да откриете и изберете най-ефективното решение за вашия бизнес. Повече информация може да откриете на: https://www.comicon.bg/bg.

Четете още: 3 ХОБИТА, КОИТО СИ ЗАСЛУЖАВА ДА ОПИТАШ

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели